Általános

Népessége: kb. 33.000.000  fő
Fővárosa: Kartúm (13,5 millió lakos)
Afrika 3. legnagyobb területű országa, a  kontinens észak keleti részén helyezkedik el.
Szomszédos országok (8): Eritrea, Líbia, Csád, Egyiptom, Közép-afrikai Közt., Etiópia, Dél-Szudán, Vörös-tenger
Fontosabb folyók: Nílus, Kék-Nílus, Fehér-Nílus
Környező tengerek: Vörös-tenger
Államforma: Köztársaság
Függetlenség: 1956. január 1. (Egyesült Királyságtól és Egyiptomtól)
Függetlenség: 2011. július 9. (Dél-Szudántól)
Miniszterelnök: Umar  Hasan Ahmad al-Bashir
Hivatalos nyelv: arab, angol
Vallás: szunnita  muzulmán 70% (főként északon), keresztény 5% (főként délen és a fővárosban),  törzsi vallású 25%

Szudán Afrika északkeleti részén helyezkedik el, mintegy 853 km-es Vörös-tengerrel határos tengerparttal. A területe 1.886.068 km2, ez a harmadik legnagyobb ország a kontinensen, Algéria illetve a Kongói Demokratikus Köztársaság után.

Domborzat

Az ország nyugati részét hatalmas homokkő táblák építik fel, amelyekből szigethegységek emelkednek ki, északnyugaton az Uveinat-hegység (1934 m), az ország középső részén a Nubah-hegység (1460 m). A csádi határ mentén a Darfúr 800–1200 m magas fennsíkjából a Marra-hegység vulkáni tömege tör 3088 m magasságba. Az ország legmagasabb pontja a Deriba-kráter (3042 m).

Vízrajz

Az ország tengelyében a Nílus mentét szegélyező, tágas, északon elkeskenyedő síkság húzódik, amelyet három oldalról hegyvidék övez. Észak-déli kiterjedése következtében kitűnően érvénybe jutnak a földrajzi övek a trópusi őserdőtől a sivatagig. Legjelentősebb folyók: Nílus, Fehér-Nílus (Bahr al Jabal), Kék-Nílus (Bahr al Jabal Azraq), Atbara. A Fehér-Nílus délen, az ugandai határon lép be az országba, és Kartúmnál folyik össze a Tana-tóból eredő Kék-Nílussal. Itt kezdődik tulajdonképpen a Nílus folyam.

Éghajlat

Szudán a Szaharához tartozik, de Kartúmtól dél felé az évi átlagos csapadék mennyisége fokozatosan 150-ről 1000 mm-re nő. Kevés az eső, és szabálytalan időközökben hullik, az esős évszak az ország középső részén pedig 2-3 hónapig tart (többnyire áprilistól októberig). Egész évben északkeleti szelek fújnak. Kartúmban a januári középhőmérséklet 23 °C, a júliusi 34 °C. Az évi csapadékmennyiség 150 mm.

Élővilág, természetvédelem

Az elsivatagosodás komoly probléma Szudánban. Ez a folyamat áll a dárfúri konfliktus hátterében. A talajerózió is aggodalmat kelt. A mezőgazdaság terjeszkedése nem jár együtt természetvédelmi intézkedésekkel. A következmények már mutatkoznak: az erdőirtás és a talaj kiszáradása csökkenti a talaj termékenységét és a talajvíz szintjét. A vadállományt veszélyezteti a vadászat. 2001-től huszonegy emlős faj és kilenc madárfaj, valamint két növényfaj veszélyeztetettnek számít. Veszélyeztetett fajok közé tartozik: tarvarjú, a széles szájú orrszarvú, vörös tehénantilop, karcsú szarvú gazella, közönséges cserepes teknős. A szaharai oryx már nem él vadon.

forrás: wikipedia

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes

Minden Jog Fenntartva - Szudán Kereskedelmi Képviselete - 2018.
1014 Budapest, Úri utca 70. 

Premium Templates