Gazdaság

Mezőgazdaság

A munkaerőnek több mint a felét a mezőgazdaság foglalkoztatja, bár az összterületnek csupán 5%-át művelik meg, és további 24%-át hasznosítják legelőként. A művelés alá vett földek 15%-át öntözik, a legnagyobb öntözőrendszer al-Gazirahban található. Hatalmas öntözőműveket építettek ki az Atbara folyón. A mezőgazdaság legfőbb terméke a gyapot, az élelmiszernövények közül a köles és a citrusfélék jelentősek. Hatalmas állattartománnyal rendelkezik (szarvasmarha, kecske, juh, teve). Komoly duzzasztógátat építettek Merowe-nál, ami öntözés és energiatermelés szempontjából kiemelkedő.

Ipar

Feldolgozóipara fejletlen, főként mezőgazdasági termékeit dolgozza fel. A GDP szektorális megoszlása: mezőgazdaság 43%, ipar 17%, szolgáltatás 40%. Kivitelében a gyapot játssza a vezető szerepet, de a gumiarábikum (világelső), a földimogyoró és a szezám is jelentős. Behozatalának fő cikkei a gépek, közlekedési eszközök, vegyipari termékek, fémek és textilipari termékek. Kőolaj finomítók, tárolók épülnek, az építőipar is rohamos fejlődésnek indult, sok szállodát építenek, folyik a közutak korszerűsítése, építése és elkezdődött a vasút felújítása is.

Folyami közlekedés

Szudánban nagyon fontos a folyami hajózás, a Níluson egész évben nagy a forgalom. A főbb tengeri kikötők: Port Szudán és Szuakin. Port Szudánból csővezetéken keresztül jut a kőolaj Kartúmba. Szudánban 4068 km a folyami út, ebből 1723 km a Kék- és a Fehér-Níluson zajlik. Fontosabb folyami kikötők: Dzsuba, Kartúm, Kusti, Malakal, Nimule és Vádi Halfa.

Szervezetek 

Szudán az alábbi szervezetekben rendelkezik tagsággal:

 Csatlakozás dátuma

 Szervezet neve

Rövidítés

 1956

Egyesült Nemzetek Szervezete 

ENSZ 

 1956

 Arab Liga

 -

 1963

 Afrikai Unió

 AU

 1969

 Iszlám Konferencia Szervezete

 OIC

 1981

 Preferential Trade Area for Eastern and Southern Africa

PTA

 1986

 Intergovernmental Authority on Drought and Development

 IGADD

 1994

 COMESA

 COMESA

 1996

 Intergovernmental Authority on Development

 IGAD

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes

Minden Jog Fenntartva - Szudán Kereskedelmi Képviselete - 2018.
1014 Budapest, Úri utca 70. 

Premium Templates